Mitä tarvitaan täydelliseen iltaan? Hyvää seuraa, herkullista ruokaa ja erinomaista musaa tietenkin! Robin on kutsunut Suomen mielenkiintoisimmat vieraat luokseen viettämään yhdessä ikimuistoista iltaa. Nappaa täältä talteen kaikki reseptit täydelliseen iltaan!
1.jakso 2. jakso 3.jakso 4.jakso 5.jakso
6.jakso 7.jakso 8.jakso 9.jakso 10.jakso
1. jakson menu - vieraina Paleface, Etta ja Juha Tapio
Alkuruoka: Parmesaani-kesäkurpitsalastut & ranch-dippi
Pääruoka: Burgerit & bataattiranskikset / Beyond-pihvit & bataattiranskalaiset
Jälkiruoka: Pirtelöt
Kesäkurpitsalastut
2 kesäkurpitsaa, viipaleiksi leikattuna
4 dl korppujauhoja
100 g parmesaanijuustoraastetta
0,5 dl timjamia ja basilikaa
1 rkl valkosipulijauhetta
½ tl suolaa
2 kananmunaa
oliiviöljyä
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa viistosti 0,5 cm viipaleiksi. Vatkaa kananmuna kevyesti kulhossa. Sekoita korppujauhot, parmesaani ja valkosipulijauhe seokseksi. Kasta viipaleet ensin munaseokseen ja sitten korppujauhoseokseen. Aseta leivinpaperille ja toista sama kaikkien viipaleiden kohdalla. Ripottele päälle oliiviöljyä. Mausta vielä ripauksella suolalla ja pippurilla sekä timjamilla tai muilla yrteillä. Paista noin 18 minuuttia kunnes kauniin kultaisen värisiä. Tarjoa ranch-dipin kanssa.
Burger-pihvit
2 sipulia kuullotettuna pannulla
960 g rotukarjan jauhelihaa
5 tl sinappia
suolaa myllystä (noin 2,5 tl)
mustapippuria myllystä (noin 1tl)
Sekoita liha, paistettu sipuli ja mausteet kulhossa tasaiseksi massaksi. Muotoile jauhelihamassasta noin sentin paksuisia isohkoja pihvejä. Paista hampurilaispihvit kuumalla pannulla noin 8 minuuttia välillä käännellen. Tarjoa pihvit hampurilaissämpylöiden ja muiden täytteiden kanssa.
Beyond meat-pihvi
Paistetaan noin 4 minuuttia molemmin puolin kuumennetulla pannulla oliiviöljyssä.
Lisäksi
Briossisämpylät (paahdetaan uunissa muutaman minuutin ajan)
Ketsuppia
majoneesia
sipulia
cheddaria
Bataattiranskalaiset
1 kg bataattia
0,5 tl mustapippuria
1 tl savupaprikajauhetta
1,5 rkl perunajauhoja
2 rkl rypsiöljyä
suolaa
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita pelti ja leivinpaperi valmiiksi.
Kuori bataatit. Leikkaa ne hieman alle 1 cm x 1cm paksuisiksi, ranskalaisia muistuttaviksi suikaleiksi. Laita bataattisuikaleet isoon kulhoon ja päälle mustapippuri, savupaprikajauhe ja perunajauho. Sekoita huolellisesti. Lisää öljy ja sekoita uudelleen. Kaada bataattisuikaleet pellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa noin 30 min. Seuraa bataattien paistumista. Mausta suolalla maun mukaan.
Pirtelöt
3 palloa jäätelöä oman maun mukaan
1,5 dl maitoa
Blendataan ja kaadetaan pitkiin laseihin. Koristellaan kermavaahdolla, nonparelleilla, vaahtokarkeilla, kastikkeella ja keksimuruilla.
2. jakson menu – vieraina Elastinen, Isac Elliot ja Jenni Poikelus
Alkuruoka: Dipattavia ja dippejä
Pääruoka: Pizzat
Jälkiruoka: Rocky Road
Dipattavia ja dippejä
Valmistetaan majoneesi
ja leikataan kurkku ja paprika
Sipsit laitetaan kulhoihin esille
Helppo majoneesi
2 kananmuna
4 tl Dijon-sinappia
0,75 dl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
ripaus valkopippuria
4 dl rypsiöljyä
Aioliin 1-2 valkosipulinkynttä murskattuna
Riko kananmuna korkeaan kapeaan astiaan. Lisää sinappi, sitruunamehu, suola ja valkopippuri ja kaada lopuksi rypsiöljy päälle. Aseta sauvasekoitin kannun pohjalle ja käynnistä se. Nosta sauvasekoitinta hitaasti ylös. Jaa kahteen osaan ja lisää toiseen valkosipulia (aioli).
Pizzataikina (neljälle)
50 g hiivaa
4 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl sulatettua voita tai oliiviöljyä
10 dl vehnäjauhoja
Täytteet
tomaattikastiketta
oman maun mukaan esimerkiksi kanaa, parmankinkkua, buffalomozzarellaa, pepperonia, ananasta, paprikaa, sipulia, oliiveja, basilikaa
mozzarella- tai pizzaraastetta
rucolaa
Aloita pizzapohjan valmistaminen liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita joukkoon muut ainekset ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin tai peitettynä jääkaapissa yön yli. Kauli 4 pyöreäksi pizzapohjaksi jauhoilla avustaen. Nosta pizzapohja leivinpaperin päälle. Anna kohota täytteen valmistamisen ajan. Lisää tomaattikastike ja haluamasi täytteet. Täytetty pizza paistetaan uunissa 225 asteessa noin 15 min.
Rocky Road
3 levyä (yhteensä 600 g) maitosuklaata
kuivattuja hedelmiä
suolapähkinää
poppareita
minivaahtokarkkeja
keksejä murusteltuna
Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita sulaneeseen suklaaseen osa pähkinöistä, karkeista, murustelluista kekseistä sekä kuivatuista marjoista. Levitä vuokaan, jossa leivinpaperi. Ripottele koristeeksi vielä lisää kuivattuja marjoja, suolapähkinöitä ja vaahtokarkkeja. Laita kylmään kunnes massa on kokonaan kovettunut.
3. jakson menu – vieraina Nelli Matula, Ville “Viki” Eerikkilä ja Juuso “Köpi” Kallio
Alkupalat: Nachot ja salsa, juustodippi, guacamole
Pääruoka: Tortillat
Jälkiruoka: Kuppikakut
Juustodippi
6 dl erilaisia juustoja raastettuna (esim. Cheddar, Gouda)
1 tl maissitärkkelystä
500 ml juustokermaa
Tabascoa
Ripaus suolaa ja pippuria
Raasta juustot kulhoon ja lisää teelusikallinen maissitärkkelystä joukkoon. Hämmennä juustokermaa kattilassa välillä sekoittaen, kunnes se alkaa kiehua. Varo, ettei se pala pohjaan. Lisää joukkoon juustoraastesekoitusta vähän kerrallaan ja sekoita kunnes juusto sulaa. Mausta pippurilla, suolalla ja tulisella kastikkeella mielesi mukaan. Tsekkaa maku.
Guacamole
3 syöntikypsää avokadoa
½ dl tuoretta korianteria
1 jalapeno
1 punainen sipuli
2 tomaattia
1 limen mehu
0,5 tl suolaa
Halkaise avokadot ja poista siemenet. Leikkaa tomaatti lohkoiksi. Kuori ja hienonna sipuli karkeasti. Blendaa kaikki ainekset monitoimikoneen kannussa. Lisää avokadot, limetin mehu, suola ja pippuri kannuun ja jatka sekoittamista, kunnes koostumus on hyvä (ei tarvitse soseuttaa täysin). Tsekkaa maku.
Tortillat
Liha tortilloille
600g naudanlihasuikaileita
3 rkl omaa mausteseosta (kumina, suola, paprika, mustapippuri, sipulijauhe, oregano, valkosipulijauhe, chili)
Ripaus suolaa
2 rkl öljyä
Sekoita mausteseos purkissa. Mausta lihasuikaleet kulhossa. Kuumenna paistinpannussa muutama ruokalusikallinen öljyä. Kun pannu on kuumennut hyvin, lisää maustettu liha ja paista välillä sekoittaen noin 3 minuuttia kunnes kypsiä.
Tofu tortilloille
250 g tofua
1 rkl mausteseosta (samaa kuin edellä lihan kanssa)
Ripaus suolaa
2 rkl öljyä
Kuivaa tofu talouspaperilla ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Lisää pannulle öljy. Kun öljy on kuumaa, lisää mausteseos ja sekoita lastalla muutaman kerran. Lisää tofu pannulle ja paista välillä sekoittaen kunnes saavat kauniin värin pintaan.
Täytteeksi ja lisukkeiksi tortillojen kanssa:
Juustoraastetta
Limeviipaleita
Salsaa
Jääsalaattia
Jalapenoja
Guacamolea
Juustodippiä
Tortillaleivät
lämmitetään uunissa 150 asteessa 8 minuuttia, tarkkaillen ettei pala.
Kuppikakut
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
100g voita (sulatettuna)
1 kananmuna
¾ dl maitoa
Koristeeksi kuorrutetta, nonparelleja, syötäviä kukkia ja marjoja
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja voi, muna ja maito toisessa kulhossa. Sekoita lopuksi kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Lusikoi taikinaa paperisiin muffinivuokiin niin, että niistä täyttyy noin ¾. Paista kuppikakkuja noin 20 minuuttia. Koristele kuppikakut vasta kun ne ovat jäähtyneet.
4. jakson menu – vieraina Jannika B., Jorma Uotinen ja Hanna Pakarinen
Alkuruoka: Samppanja & juustoja
Pääruoka: Lohta & lohkoperunoita
Jälkiruoka: Samppanjaa & sorbettia
Juustolajitelma
Asettele puiselle leikkuulaudalle juustoja, leikattuja viikunoita, hilloja ja suolaisia keksejä. Tarjoile shampanjan kera.
Lohta & lohkoperunoita
Yrteillä ja tuorejuustolla täytetty lohifile
Lohimedaljongit (800g lohta)
1 sitruuna
Ripaus merisuolaa
Sitruunapippuria
200g tuorejuustoa
4 rkl ruokakermaa
1 dl tuoreita yrttejä
Purista sitruunan mehu kalapalojen päälle. Ripottele pinnalle merisuolaa ja sitruunapippuria. Sekoita tuorejuusto, yrtit ja kerma. Täytä kalapalat keskeltä tuorejuustosekoituksella. Paista lohifileet 200 asteessa noin 20 minuuttia keskitasolla. Koristele haluamallasi yrteillä. Tarjoile parsan ja lohkoperunoiden kera.
Lohkoperunat
n.12 rosamundaa tai muuta uuniperunaksi sopivaa perunaa
0,5 dl oliiviölyä
Suolaa, pippuria
Leikkaa peruna lohkoiksi. Sekoita öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunin keskitasolla 215 asteessa noin 35 minuuttia.
Samppanjaa & Sorbettia
Vadelmasorbetti
8 dl Vadelmaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 1/2 dl glukoosisiirappia
2 rkl sitruunanmehua (purista sitruunasta)
2 valkuaista
Mangosorbetti
8 dl Mangoa
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 ½ dl glukoosisiirappia
2 rkl sitruunanmehua (purista sitruunasta)
2 valkuaista
Valmistetaan mango- ja vadelmasorbetti eri blenderin kannuissa. Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa ja anna jäähtyä. Soseuta vadelmat ja mangot omissa kannuissaan. Sekoita soseisiin sokeriliemet. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahto molempien sorbettiseosten joukkoon varovasti nostellen. Pane massa pakastimeen. Pakasta sorbettia ensin noin 2 tuntia ja sekoita massaa joko lusikalla tai sähkövatkaimella. Jatka pakastamista vielä vähintään 3 tuntia tai yön yli kunnes se on koostumus on sorbettimainen. Tee sorbetista palloja ja tarjoile cocktail-lasista shampanjan kera tai sellaisenaan.
5. jakson menu – vieraina Michael Monroe, Mira Luoti, Vilma Alina ja Darude
Alkuruoka: Hedelmä-platter
Pääruoka: Kasvis-bowlit
Jälkiruoka: Avocado-suklaamousse
Hedelmä-platter
Pese ja leikkaa sekä asettele tarjolle erilaisia hedelmiä esimerkiksi vesimelonia, ananaskirsikoita, viinirypäleitä, viikunoita, passionhedelmää, appelsiinia tai veriappelsiinia, kiiviä ym.
Kasvis-bowlit
Erilaisia kasviksia ja juureksia oman maun mukaan
4 isoa bataattia
2 kesäkurpitsaa
kirsikkatomaatteja
2 parsakaalia
2 kukkakaalia
Tofua
Kurkumaa, suolaa ja pippuri
Sitrussoijaa/soijaa
Pussi (500g) mustaa riisiä
½ dl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
Leikkaa bataatit 4 cm pitkiksi tikuiksi ja mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Paista uunissa 215 asteessa noin 25 minuuttia. Pilko kukkakaali- ja parsakaali ja leikkaa kesäkurpitsasta ohuita viipaleita. Mausta oliiviöljyllä ja suolalla ja pippurilla. Paista 215 asteessa noin 10-13 minuuttia. Kuivaa tofu talouspaperilla ja leikkaa siitä kuutioita. Lisää paistinpannuun öljyä ja 1 tl kurkumaa. Öljyn ollessa kuumaa lisää tofukuutiot ja mausta suolalla. Paista myös kevyesti suolatut siitakesienet kevyesti pannulla öljyssä. Pese kirsikkatomaatit ja salaatti esille laitettaviksi.
Keitä mustaa riisi paketin ohjeen mukaan. Lisää sekaan riisiviinietikka ja sokeri ja sekoita kun vielä kuumaa, jotta sokeri sulaa. Tarjoile sitrussoijan tai soijan kera.
Avokado-suklaamousse
3 kypsää avokadoa
1,5 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1,5 dl tomusokeria
0,75 dl makeutettua soijamaitoa tai muuta kasvispohjaista maitoa
1,5 tl vanilja-aromia
Sekoita aineet tasaiseksi sauvasekoittimella. Säilytä mousse jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoile kulhoissa tai cocktail-laseissa ja koristele esimerkiksi viinimarjoilla.
6. jakson menu – vieraina Kasmir, ILON, Olli Herman
Alkuruoka: Mezet
Pääruoka: Pihvit ja ranskikset / Cauliflower Steak & Chimichurri-kastike
Jälkiruoka: Tyrnipannacotta
Mezet
Vegaaninen tzatziki
1,5 dl vegaanista turkkilaista jogurttia (tai soijajogurttia)
0,5 dl vegaanista majoneesia
1/2 iso kurkku
2 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
mustapippuria
Vuoraa siivilä suodatinpusseilla ja valuta jogurttia useita tunteja tai mieluiten yön yli jääkaapissa. Raasta kurkku kuorineen siivilään ja lisää suola. Valuta kurkkua useita minuutteja ja painele ylimääräinen neste pois. Hienonna valkosipuli ja sekoita se öljyn ja vegaanisen mayon kanssa valutettuun jogurttiin. Lisää lopuksi kurkut. Tarkista suolan määrä ja lisää hieman mustapippuria.
Baba ganoush
2 munakoisoa
2 valkosipulinkynttä (murskattuna)
2 rkl tahinia
1 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Pistele munakoisot haarukalla ja paahda 200-asteisessa uunissa noin tunti.
Halkaise munakoisot ja kaavi sisus kulhoon. Lisää muut aineet ja soseuta blenderissä. Tarjolle pantaessa lisää pinnalle hieman hyvää oliiviöljyä.
Punajuurihummus
3 keskikokoista punajuurta kuorittuna ja lohkottuna
1 tlk käyttövalmiita kikherneitä
3 valkosipulin kynttä kuorittuna
4 rkl tahinia
2 rkl sitruunamehua
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl vettä
Ripaus suolaa ja pippuria
Paahda kevyesti öljytty punajuuri ja valkosipulin kynnet uunissa 215 asteessa noin 10 minuuttia. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi joko sauvasekoittimella tai blenderillä.
Pihvit ja ranskikset
Pihvit
Mausta pihvit reilulla suolalla ja pippurilla. Anna odottaa huoneenlämmössä noin 30 min. Kuumenna pannu. Hyvä valinta on valurautainen tai muu paksupohjainen paistinpannu. Lisää voita ja oliiviöljyä ja anna sen saada kaunis väri. Voit myös lisätä voihin muutaman rosmariinioksan tuomaan makua. Paista korkeintaan 2 pihviä yhdellä pannulla, jotta pannu ei jäähdy. Pihvin voi kääntää, kun paistopinta on kauniin ruskea ja lihasneste alkaa tihkua pihvin pinnalle. Laita pihvit folioon ja anna lihan levätä kymmenisen minuuttia.
Ranskanperunat
Rosamunda-perunaa
1 dl öljyä
Rosmariinia
Sormisuolaa
Pippuria
Kuori perunat ja leikkaa paksuiksi ranskalaisiksi. Huuhtele huolellisesti reilulla vedellä tärkkelyksen poistamiseksi. Keitä kypsäksi noin 12 minuuttia, kunnes perunat ovat lähes ylikypsiä. Kun perunat alkavat kypsyä, kannattaa niitä pitää tarkasti silmällä etteivät ne pääse hajoamaan. Nostele perunat varovasti reikäkauhalla pellille. Lisää perunoihin öljyä, rosmariinia, suolaa ja pippuria. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat saaneet kauniin pinnan.
Cauliflower steak
Kokonainen kukkakaali
Suolaa
Savupaprikaa
Pippuria
Leikkaa kukkakaalista noin 1 cm paksuisia viipaleita. Lisää mausteet ja oliiviöljyä. Paahda 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Ota ulos uunista ja lisää runsaasti parmesaania kukkakaaliviipaleiden päälle. Anna paistua vielä sen aikaa, että pinta saa kauniin värin.
Chimichurri- kastike
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl viinietikkaa
2 kpl valkosipulinkynttä
1 dl persiljaa
1 dl korianteria
puolikas tuore punainen chili
1 tl suolaa
ripaus paahdettua paprikajauhetta
Pilko ja sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Anna chimichurri-kastikkeen maustua puolisen tuntia. (Käy myös lihan kanssa)
Tyrnipannacotta
3 tl agar agaria (korvaa liivatteen)
0,3 dl tyrnitäysmehua
6 dl kuohukermaa
0,75 dl sokeria
1 prk (250g) vaniljarahkaa
Koristeluun kokonaisia tyrnimarjoja ja mintunlehtiä
Sekoita agar agar tilkkaan kermaa. Kuumenna muu kerma ja sokeri kattilassa kunnes sokeri sulaa. Lisää agar agar-neste. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Nosta kattila levyltä ja anna jäähtyä hetki. Lisää rahka, sekoita tasaiseksi. Jaa annoslaseihin. Peitä kelmulla. Anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Koristele kokonaisilla tyrnimarjoilla ja mintunlehdillä.
7. jakson menu – vieraina Kape Aihinen, Roni Bäck, Eini ja Eeva Louhivuori
Alkuruoka: Gazpacho
Pääruoka: Paistettu siika & keitetyt perunat
Jälkiruoka: Ricotta-mantelikakku
Gazpacho
1 kg kypsiä kuorittuja tomaatteja
1 punainen paprika
1 keskikokoinen kurkku
2 valkosipulinkynttä
1 (punainen) sipuli
1 tl sokeria
1 dl hyvää oliiviöljyä
3 rkl viinietikkaa
½ tl suolaa
ripaus savustettua jauhettua paprikamaustetta
mustapippuria
tabascoa
Huuhtele tomaatit ja vedä niihin ristiviilto veitsellä. Kasta tomaatit noin 5 sekunniksi kiehuvaan veteen. Kuori ne, poista kantaosa ja lohko tomaatit. Hienonna sipulit ja kuullota pari minuuttia öljyssä paistinpannussa. Lisää edellä mainitut monitoimikoneen kannuun. Halkaise paprika ja chilipalko ja poista siemenet. Lisää paprika, chili, kurkku, kuoritut valkosipulinkynnet, viinietikka, sitruunanmehu ja reilu ruokalusikallinen öljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja blendaa. Lisää varovasti hieman vettä, mikäli koostumus sitä vaatii tai etikkaa/oliiviöljyä/mausteita maun vuoksi.
Paistettua siikaa & keitettyjä perunoita
Siika
4 isohkoa siikafilettä
Voita
Parsaa
Fenkolia
Broccolinia
Kesäkurpitsaa
Muutama valkosipulin kynsi
Yrttejä (salvia, oregano, timjami)
Oliiviöljyä
Suola
Pippuri
Kuori parsat, leikkaa fenkolit ja kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi sekä leikkaa broccolinien kannat pois. Kuori valkosipulit. Käytä niitä hetki kuumassa voi-öljyseoksessa pannulla ja siirrä uunipellille. Lisää mausteet ja yrtit ja paahda uunissa noin 15 minuuttia 225 asteessa.
Lämmitä pannu ja lisää voi ja timjamia. Kun voi alkaa saada väriä, isää siikafileet pannulle. Paista pari minuuttia molemmin puolin nostellen pannulla olevaa voita lusikalla niiden päälle. Nosta siika lautaselle ja asettele fenkolit ja muut höysteet siikafileen viereen lautaselle ja lusikoi pannulta voita kastikkeeksi.
Perunat
12 hyvää ruokaperunaa
tilliä
50g voita
suolaa
Keitä perunat kypsiksi. Poista keitinvesi ja lisää pannuun reilusti voita, ripaus suolaa ja puoli punttia tilliä.
Ricotta-mantelikakku
120 g voita
2 1/2 dl sokeria
1 vaniljatanko
4 sitruunan raastettu kuori
4 munaa (valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina)
5 dl mantelijauhetta
250 g ricottajuustoa
Lisäksi koristeluun mantelilastuja ja tomusokeria
Voitele tai vuoraa leivinpaperilla 24-senttinen vuoka. Pese sitruunat hyvin ja raasta kuori. Poista vaniljansiemenet veitsellä vaniljatangosta ja pistä sivuun. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää 1/2 dl sokeria vähän kerrassaan kerrallaan vaahdottaessasi. Vaahdota kunnes vaahto on kiiltävää ja jämäkkää. Vaahdota eri astiassa voi ja loput sokerista kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sitruunan kuori ja vanilja. Lisää keltuaiset joukkoon yksi kerrallaan samalla vatkaten. Sekoita joukkoon myös mantelijauhe huolellisesti, sen jälkeen ricotta.
Yhdistä ensin vain osa valkuaisvaahdosta taikinaan varovasti käännellen. Lisää loput valkuaisvaahdot, mutta vatkaa liikaa. Kaada taikina vuokaan ja peitä mantelilastuilla. Paista kakkua noin 45 minuuttia riippuen uunista. Anna jäähtyä kokonaan vuoassa ja koristele tomusokerilla.
8. jakson menu – vieraina Tommy Lindgren, Felix Zenger, Brädi ja VIIVI
Alkupalat: Thai Fish Cakes
Pääruoka: Tom Yum -keitto
Jälkiruoka: Liekitetyt banaanit
Thai fish cakes
500 g valkoista kalaa (kuha, sei)
2 kananmunaa
2 limetin kuori raastettuna
4 rkl silputtua korianteria
2 rkl punaista currytahnaa
puolikas sitruunaruohon korsi hienonnettuna
4 tl kalakastiketta
2 tl ruokosokeria
seesamiöljyä paistamiseen
Jos käytät pakastekalaa, sulata kala hyvissä ajoin. Lisää mausteet ja ainekset kalamassaan ja työstä sitä käsin kunnes se on helposti muokattavissa. Leivo siitä kalakakkusia ja paista seesamiöljyssä kunnes kauniin ruskeita.
Kastike fishcakeseille
1,25 dl makeaa chilikastiketta
0,5 dl riisiviinietikkaa
2 rkl kalakastiketta
1 luomusitruunan raastettu kuori
2 rkl limetin tai sitruunan mehua
2 kuivattua kaffirlimetin lehteä, hienonnettuna
Sheikkaa kaikkia ainekset purkissa. Tarjolle dippikipoissa.
Tom Yum-kasviskeitto
Tom Yum-liemi
12 dl kasvislientä
2 sitruunaruohon vartta hienonnettuna
3 kokonaista kafirlimetin lehteä
2 punaista chiliä, hienonnettuna ja siemenet poistettuna
4 valkosipulin kynttä, murskattuna
2 cm kokoinen pala inkivääriä hienonnettuna
1 purkkia kookosmaitoa
1 tl ruokikidesokeria
5 rkl soijakastiketta
1,5 rkl tomaattipyretä
3 rkl limetin mehua
2,5 dl siitakesieniä siivutettuna
5 dl pakchoita (hienonnetuna)
2,5 dl kirsikkatomaattia
3 dl pehmeää tofua
2/3 dl tuoretta basilkaa/thaibasilikaa silppuna koristeeksi
2/3 dl tuoretta korianteria silputtuna, koristeeksi
Keitä kasvislientä kattilassa. Lisää Tom Yum-liemen ainekset ja hauduta 15 minuuttia. Lisää sienet. Hauduta vielä noin 7 minuuttia kunnes sienet ovat pehmeitä. Lisää pakchoi ja kirsikkatomaatit. Hauduta pienellä lämmöllä muutama minuutti ja lisää tofu ja yrtit. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Jos keitto tarvitsee lisää suolaisuuttaa, lisää soijaa tai suolaa ja jos raikkautta lisäämällä limetin mehua.
Liekitetyt banaanit
4 banaania
30 g voita
0,5 dl tummaa siirappia
0,5 dl Whiskeyta
Sulata voi pannulla siirapin kanssa. Keittele hetken. Siirrä lautaselle, lisää alkoholia ja kanelia ripaus banaanien päälle ja liekitä liekittimellä. Tarjoile jäätelön kanssa.
9. jakson menu – vieraina Irina, Konsta Hietanen ja Iisa
Alkupalat: Riisipaperirullat ja maapähkinädippi
Pääruoka: Ramen
Jälkiruoka: Iisan mutakakku